Receptek

Mit kell tudni általában a levesekről?

A levesek fontos szerepet töltenek be mindennapi életünkben. Hozzájárulnak a napi folyadékfogyasztáshoz, táplálnak, segítik az emésztést, és étvágygerjesztő hatásuk is van, ezért a legtöbb nemzetközi konyhákban a levesek az étkezések előtt kerülnek tálalásra. A leves receptek széles skálájával találkozhatsz az interneten, és valójában csak az ízlés és a kreativitás szabhat határt a krémlevesek, ragu-, vagy éppen tartalmas, húsos finomságok számának.

levesek  A leves a szilárd élelmiszerek híg alakban való változata, hogy könnyebben emészthetők legyenek. Hígító anyaga a víz, ez feloldja és magába veszi a tápanyagok nagy részét. Éppen ezért a leves nem tartalmaz annyi vitamint, rostot, fehérjét és ásványi anyagot, mint a szilárd ételek, így a főfogás előételeként jelenik meg az asztalokon. Fontos, hogy a főétel jellegéhez a megfelelő levest válasszuk, például egy tartalmasabb fogást könnyedebb levessel, míg egy kevésbé laktató fogást tartalmasabb levessel vezethetünk be.

A levesek telítettségét, tartalmasságát rántással, tésztabetéttel vagy különböző zsiradékokkal, mint a tejszín, tejföl, vaj, szalonna, fokozhatjuk. A levesek általában két nagy osztályba sorolhatók: fehér- és barnalevesek. A fehérlevesek sűrítés nélkül készülnek, mint a húsleves, erőleves, csontleves, a barnalevesek pedig sűrítéssel.

Ha nem vagy jártas a levesek elkészítésében, számos recept áll a rendelkezésedre a Receptneked honlapján, ahol mindenféle leves receptet megtalálsz, több kategóriába sorolva őket, mint a húslevesek, zöldséglevesek, ragulevesek, krémlevesek, gyümölcslevesek, halászlevek, stb. Itt a leves receptek tárháza nagy, böngéssz bátran, vagy töltsd fel te is az oldalra kedvenc levesed receptjét, hogy másokkal is megoszthasd.