3.5 jack kábel
Egyéb

Miben különbözik a 2,5 és a 3.5 Jack kábel?

Bár a vezeték nélküli fejhallgatók népszerűsége folyamatosan növekszik, a vezetékes fejhallgatókat és a hozzájuk tartozó csatlakozókat még mindig rendszeresen használják. Van néhány különböző csatlakozó méret, amivel tisztában kell lennünk, amikor a vezetékes fejhallgatót használjuk. Mi a különbség a 2,5 és a 3.5 Jack kábel között? Az elsődleges, legnyilvánvalóbb különbség a méret. A megadott számok a csatlakozó átmérőjére utalnak, de a csatlakozók hossza is eltérő. Bizonyos alkalmazásokhoz bizonyos szabványméretek tartoznak.

De az egyes dugó méretek hosszára vonatkozóan nem mindig létezik szabvány. Bár a 2,5 mm csatlakozók szinte mindegyike 11 mm hosszúságúra van szabályozva, a 3.5 Jack kábel végén lévő csatlakozók általában 15 mm hosszúak, egyes esetekben akár 17 mm hosszúak is lehetnek és még mindig szabványosnak tekinthetőek. A 15 mm és 17 mm dugókat video alkalmazásokban használják, bár az utóbbiak meglehetősen ritkák. A 3.5 Jack kábelek okostelefonokhoz és laptopokhoz is kapcsolhatóak.

Többféle típus létezik az XLR csatlakozónak

Ezzel az eszközzel főként különböző típusú audio, video és színpadi világítástechnikai berendezésekben találkozhatunk. Mivel az XLR csatlakozó kör alakú, 3 és 7 darab közötti tűkből állhat. Az XLR sorozatú csatlakozók a Cannon Electric X sorozatú csatlakozójaként kezdték életüke. Ezek meglehetősen sikeresek voltak, ezért más gyártók is elkezdtek hasonló alkatrészeket gyártani, mára pedig a félprofesszionális és professzionális audio alkalmazások standard részévé váltak.

Egyik fontos jellemzője, hogy amikor két ilyen csatlakozó összeillesztésre kerül, az 1-es tű, ami általában a földelést hordozza, érintkezik először. A 3 tűs XLR csatlakozó a legnépszerűbb típus, amit audio alkalmazásokhoz használnak. Számos mikrofonon, keverő és erősítő bemenetén, de még sok más elemen látható. Ha az XLR csatlakozót viszonylag jóindulatú környezetben kell használni, akkor alacsonyabb költségű tételek is szóba jöhetnek, de ha olyan területen van rá szükség, ahol csúcsminőséget várnak el, akkor a magasabb költségű termékek lesznek jobbak.