Szolgáltatás
0

A hegesztés technikájának elsajátítása

A hegesztés technikája már több száz éve ismeretes az emberiség számára, mégis, csak az utolsó néhány évtizedben indult igazán fejlődésnek. Ez persze nem véletlen, hiszen az elektromos áram és a transzformátor felfedezése előtt nem nagyon volt módszer, amivel hegesztőgépeket alkothattunk volna, ha csak nem tekintjük ilyennek, a gőzzel meghajtott kovácsológépeket, melyeket a kovácsműhelyekben használtak, kovácshegesztés kialakítására. Bár ebben az esetben sem nyúlik túl régre a gépek első megjelenése.
A modern hegesztőgépek, elektromos áram segítségével olvasztják meg a fémet és géptől, vagy a hegesztés módjától függően, hozzáadott elektródával, vagy a nélkül hozzák létre a kohéziós kötést.
Hegesztésnek azt nevezzük, amikor két azonos, vagy megközelítőleg azonos anyagú elemet, olvasztásos technológiával, vagy erő hatásával kialakított kohéziós kötéssel, egy anyaggá kapcsoljuk össze. A hagyományos láng, vagy ívhegesztéses technikákkal, csak olyan anyagokat tudtunk hegeszteni, amelyek egyáltalán nem, vagy lassan korrodálódtak. E
E miatt, nem is olyan rég, még az aluminium hegesztés elképzelhetetlen lett volna, hiszen az olvadt aluminium azonnal korrodált, így nem tudott létre jönni a kohézió. Ma már van megoldás az aluminium hegesztésre, mégpedig a védőgázas ívhegesztésnek az argon felhasználásával működő változata. Ez ugyanis megvédi az aluminium olvadékot a korrodálástól, így az olvadékok össze tudnak folyni, hogy a dermedés következtében egy anyaggá váljanak.