acél felni
Szolgáltatás

A fagyos hónapokban jobb az acél felni

Amint beköszönt a hideg idő, kötelező leváltani a nyári gumikat. Sokan ekkor nem csupán az abroncstól, hanem az alumínium keréktárcsától is búcsút vesznek, az acél felni mellett voksolva. Miért is? Mert egy tartósabb, masszívabb változatról van szó, ami több okból is jobb választásnak bizonyul télen. Amikor a gumicserére kerül sor, több módszer közül lehet választani. Az egyik opció, hogy az ember megtartja jelenlegi felniket, és a téli gumikat autószerelőjével teteti fel ezekre. Egy költséges és időigényes lehetőségről van szó. Sokkal célszerűbb, ha beszerez két szett felnit és gumit. Az egyik az acél felniket és a téli gumikat, a másik pedig az alumínium tárcsákat és a nyári abroncsokat kell magába foglalja.

Főleg olyan helyeken érdemes ezt választani, ahol a tél és a nyár is gyakran megmutatja extrémebb oldalát. A szakértők szerint is az utóbbi a jobb opció, főleg télen, hiszen az acél felni előnyeire ekkor még inkább számítani lehet. Egyrészt olcsóbb, mint az alutárcsa és annál kevésbé érzékeny a karcolásokra, továbbá nehezebb, ami azért előny, mert a gumi jobban kapaszkodik a hóba. Lehet, hogy az acél felni nem épp a legszebb modell, de ezen segíteni lehet egy jól megválasztott dísztárcsával.

Alufelni csavar, a keréktárcsa fontos eleme

Minden autótulajdonosnak és sofőrnek tisztában kell lennie azzal, hogy a kerékfelszerelés az adott verda biztonsági előírásainak betartását illetően egy érzékeny, odafigyelést igénylő feladat. Ahhoz, hogy a tárcsa jól rögzüljön, mindegyik alufelni csavar jó állapotban kell legyen és megfelelő módon szükséges azokat becsavarni. A kerékcsere helyes módszere pontosan le van írva a járgány kézikönyvében.

Az alufelni csavar használatakor nagyon fontos, hogy mindegyik tartozék tiszta és ép legyen. Még a szemmel alig látható por is megakaszthatja a csavarozást vagy rongálhatja a menetet. Az alufelni csavar beillesztését mindig érdemes szabad kézzel, mindenféle komolyabb erőltetés nélkül végezni. Amikor mindegyik csavar a helyére került, akkor keresztkulccsal vagy nyomatékkulccsal meghúzható mindegyik, a megfelelő sorrend betartásával.