Rum a Karib- térségből

A cukornád levelével készített szeszes italt rumnak nevezik, mely lehet akár bacardi rum, illetve captain rum. De az sem ritka, ha a nádcukorgyártásból hátra maradt melasz hatékony felhasználásával készítenek ilyen, világszerte ismert és kedvelt itókát. Ha elkészült a párlat nagy gyakorisággal karamell hozzáadásával színezik, az aranybarna nedűt pedig tölgyfahordókba töltik, és tárolják. Azok a rum típusok, melyeket idős vagy érlelt rumnak nevezik, igen sok időt töltenek a hordókban. A captain rum és bacardi rum mellett számtalan fajta létezik, mint például a Havana rum, amik alkoholtartalma 37- 60% közöttire tehető. Ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja azokat a márkákat és típusokat, amik akár alkoholerősség, mint íz világ szempontjából közelebb állnak hozzá. A rumok többsége a Karib-térségből, illetve Latin-Amerika származik, de Európában is több nemzet lakói foglalkoznak rum készítésével.