Nem mai felfedezés az aromaterápia

A modern korban egyre inkább eltávolodunk a természettől, megfeledkezve arról, hogy milyen gyógyító erők tárháza rejlik benne. Pedig a mesterségesen szintetizált anyagok helyett természetes kivonatokat is bevethetnénk, hiszen az aromaterápia nagy segítségünkre van ebben. A módszer előnyei tudományosan bizonyítottak és minden felhasznált illóolajnak megvan a maga egyedi tulajdonsága. Az illóolajok az összetett kémiai komponenseik miatt különféle hatásokat képesek kifejteni az emberi szervezetre.

Az aromaterápia különösen népszerűvé vált a XX. század elején, bár az illóolajok jótékony tulajdonságai már az ókorban is ismertek voltak. A kémia fejlődésével azonban sok természetes anyagot elkezdtek szintetikus analógokkal helyettesíteni, ami szintén befolyásolta a természetes illóolajok használatát. A legtöbb kivonat gyulladásgátló, antimikrobiális és vírusellenes. Sokuk segít enyhíteni a feszültséget, a stresszt, ezáltal kedvezően befolyásolja a szív-, ér- és idegrendszer munkáját. Az aromaterápia nélkülözhetetlen a relaxációs folyamatban.

Miért olyan értékes az argán olaj?

A kivonat és a rajta alapuló termékek értéke, költsége közvetlenül kapcsolódik ennek az anyagnak a származásához és gyártásához. Az argán olaj egy Marokkó délnyugati részén őshonos fához vezethető vissza. Az argánfák körülbelül 300 évig nőnek, de gyümölcsök csak 50 éves korukban kezdenek el teremni rajtuk és nem is gyakran, pár évente egyszer. Annak betudhatóan, hogy nagyon időigényes és összetett a gyártása, az argán olajat a kozmetológia aranyának tekintik.

80%-ban többszörösen telítetlen Omega-6 zsírsavakból áll, ezért kiválóan hidratálja és táplálja a körmöket, az arcbőrt és a hajat. Természetes antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatásúak. A könnyű textúrája miatt gyorsan beszívódik a bőrbe, nem hagy semmilyen réteget vagy ragadós érzést, finom diós aromával rendelkezik. Fontos tulajdonsága, hogy nem komedogén, vagyis nem tömíti el a pórusokat, nem okoz pattanásokat és nem nehezíti el a hajat. A természetes argán olaj önmagában vagy más termékekhez hozzáadva is használható.